Spanyolország példája mutatja, hogy az illegális bevándorlást nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri útvonalon is meg kell állítani – jelentette ki tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban miután találkozott Santiago Abascallal, a spanyol jobboldali VOX párt vezetőjével.

A megbeszélést követően a külügyminiszter kiemelte, hogy Spanyolország az elmúlt években komoly migrációs nyomás alatt állt, ráadásul idén eddig 50 százalékkal nőtt az Afrikából illegálisan érkezők száma a déli országba. A miniszter szerint ezért minden erőforrást mozgósítani kell annak érdekében, hogy a tengeri útvonalon se lehessen migrációs nyomás alatt tartani az európai térséget.
Mint mondta, ennek legjobb módja, ha az illegális bevándorlók nem is tudnak felszállni az őket a kontinens déli partjaira szállító hajókra, ezért rendkívül lényeges az együttműködés az észak-afrikai országokkal. A térség államainak stabilitása fontos európai érdek a migrációs hullámok megállítása szempontjából. „A határok védelme, a terroristák kiszűrése és az embercsempészekkel szembeni fellépés a legfontosabb európai feladatok közé tartozik most” – hangsúlyozta.
Emellett pedig arról is beszámolt, hogy „egyre dinamikusabban alakul” a gazdasági együttműködés Magyarország és Spanyolország között. A kétoldalú kereskedelmi forgalom idén eddig 20 százalékkal bővült, és az év végére várhatóan el fogja érni az ötmilliárd eurót – közölte.
A külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán spanyol hivatali partnerével, José Manuel Albaresszel is egyeztetni fog.