Minden nemzet köteles gondoskodni saját országa, saját népének biztonságáról – emelte ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) rendezvényén.

Benkő Tibor felidézte: sokan hivatkoztak arra, hogy a NATO – amelyhez Magyarország 1999-ben csatlakozott – “majd megvéd minket”. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO képessége a szövetséges államok képességéből tevődik össze. A NATO alapszerződése, a washingtoni szerződés 3. cikke is rögzíti: minden ország köteles olyan önerőt, képességet építeni és fenntartani, amellyel garantálni tudja országa és a szövetség védelmét – jegyezte meg.
Emlékeztett arra is, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol: keleti és déli – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország mindkét irányban érintett. Ezért is tűzte célul 2016-ban a kormány, hogy Magyarországnak legyen egy erős, ütőképes, korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt honvédsége, amelyben a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, kiválóan felkészített katonák szolgálnak – hangoztatta Benkő Tibor.