A kormány nem titkolt szándéka szerint a fiatalokat segíteni, támogatni kell, és ebben a Magyar Honvédségnek is rendkívül nagy szerepe van – hangoztatta a honvédelmi miniszter kedden a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban egyetemisták, főiskolások előtt.

Előadását megelőzően Benkő Tibor újságíróknak elmondta: a honvédségnél nemcsak hivatásos, szerződéses katonai szolgálat működik, hanem önkéntes is, és egyre több fiatal vállalja ezt a szolgálatot.
A Magyar Honvédségnek tizenkét egyetemmel van szerződéses jogviszonya, “segítjük, támogatjuk egymást, a fiataloknak pedig felvázoljuk azt, hogy milyen életutat tudunk számukra biztosítani” – közölte a politikus.
Megjegyezte: a fiatalok a középiskola elvégzése után jelentkezhetnek katonai főiskolára, és számítanak a “civil” egyetemet végzettekre is.
Miután a kormány életpályamodellt fogadott el a honvédségnél, megfelelő egzisztenciát tudnak biztosítani a fiataloknak – mondta Benkő Tibor, hozzáfűzve: az életpályának több része van, a hazafias honvédelmi nevelés, a megfelelő illetmény és a lakhatás biztosítása, az egészségbiztosítás rendszere.
Szólt arról is, hogy nemcsak a fiatal katonákra, hanem azokra is odafigyelnek, akik életpályájukat korábban kezdték meg a Magyar Honvédségnél.
A sátoraljaújhelyi táborban toborzósátort is felállítottak, amelynek a miniszter szerint sikere van: sok egyetemista, főiskolás látogat oda, érdeklődik a honvédség munkájáról, tevékenységéről, a hivatásos és önkéntes katonai szolgálatról. Jelezte: míg 2010-ben mindössze tizenhét önkéntes katonája volt a honvédségnek, számuk mára 12 ezerre nőtt; ez is mutatja, hogy sikeres a katonai életpálya.