A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szombaton a bonni Beethoven Fesztiválon vendégszerepel – közölte a zenekar kedden az MTI-vel.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar meghívást kapott a Beethoven szülővárosában megvalósuló bonni Beethoven Fesztiválra, a World Conference Center Bonn, Saal “New York”-ban Beethoven VI. (F-dúr “Pastorale”), valamint  IV. (B-dúr) szimfóniáját adják elő a külföldön élő magyar származású Stefan Soltész vezényletével.
A Beethovenfest Bonn különösen figyelemre méltó esemény. Beethovent ma is a zenetörténet egyik legnagyobb újítójának tartják, a nemzetközileg elismert művészek és együttesek előadásai új lendületet adnak az életmű megőrzésének.
Beethoven 1770-ben született és Bonn 2020-ban ünnepelte születésének 250. évfordulóját. Szülőháza és az évente megrendezett Beethovenfest tanúskodik arról a 22 évről, amely alatt nyomot hagyott Bonnban, és a város Beethovenben. Zenei zsenialitása és humanista meggyőződése a Maximilian Franz választófejedelem udvarában uralkodó felvilágosult szemléletben gyökerezett, természetszeretete a Rajna-völgyben és Bonn festői tájain ébredt fel. Mindkét vonás gyakorta visszhangzik zenéjében, még bécsi éveinek kései műveiben is.
A hazai közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral legközelebb évadnyitó hangversenyén, szeptember 25-én találkozhat a Müpában.