Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélkül tegyék közzé a nyomozati eredményeket. Ezt hangsúlyozta keddi sajtóközleményében Josep Borrell, az unió kül – és biztonságpolitikáért felelős főképviselője egy nappal tragédia egyéves évfordulója előtt.

Borell emlékeztetett: az robbanás több mint 200 halálos áldozatot és több ezer sebesültet követelt, továbbá széles körű károkat okozott otthonokban és üzletekben. Az Európai Unió a lehető leggyorsabban jelentős segítséget nyújtott a detonáció okozta károk helyreállításban.
“Az EU emellett arra ösztönzi a libanoni politikai vezetőket, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és ne késlekedjenek egy olyan kormány kialakításával, amely erős felhatalmazással rendelkezik a jelenlegi gazdasági, pénzügyi és szociális válság kezelésére, a régóta esedékes reformok végrehajtására, valamint a 2022-es választások előkészítésére” – tette hozzá a főképviselő.
Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet nehezített a több mint kétszáz ember halálát okozó robbanás. Múlt hétfőn Nadzsib Mikati milliárdos üzletembert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök a parlamenti pártokkal lefolytatott konzultációkat követően. Mikati szakértői kormányának fő feladata az ország pénzügyi gondjainak rendezése lesz.