Az idei költségvetésben 450 milliárd forintot terveznek felhasználni a Helyreállítási és Ellenállóképesség Terv (HET) forrásaiból, a keret azonban felülről nyitott – mondta a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Portfolio.hu-nak adott, pénteken megjelent interjúban.

Ágostházy Szabolcs megerősítette, a HET mellett az új operatív programokból is mintegy 450 milliárd forint körüli idei kifizetéssel számolnak, tehát ezermilliárd forinthoz közelítő előfinanszírozásról van szó, ha Brüsszelből idén nem érkezik folyósítás.
Leszögezte, az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően, Magyarország nincs pénzügyi kényszerhelyzetben, a szükséges források rendelkezésre állnak.
Az Európai Bizottság múlt pénteken szeptember végéig tartó hosszabbítást javasolt a helyreállítási terv jóváhagyásáról szóló tárgyalásokra, és az államtitkár arra számít, hogy még idén ősszel megszületnek a megegyezések és megindul a programok uniós finanszírozása is.
Kiemelte, a bizottság, az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve, hátráltatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását. Elmondta: “június végén, július elején már valóban csak pár napra voltunk attól, hogy az Európai Bizottság lezárja a helyreállítási tervünk értékelését, és következő fázisként még júliusban megszülethetett volna a tanácsi jóváhagyó döntés is. Ezen a menetrenden alapvetően változtatott a gyermekvédelmi törvény elfogadása.”
Az államtitkár szerint azonban a gyermekvédelmi törvénynek különálló ügynek kellene lennie a magyar helyreállítási tervtől, egyrészt, mert nincs köze a tervezett fejlesztésekhez, másrészt a törvény nem érint uniós kompetenciát, nemzeti hatáskörökről van szó.
Közölte, a kormány abban érdekelt, hogy a lehető leggyorsabban lezárják az unióval folyó tárgyalásokat. Ugyanakkor belátták, hogy erre nem érdemes mindenáron várni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a nemzeti költségvetés finanszírozásával megindítják a helyreállítási programok megvalósítást, mert a pandémia okozta gazdasági és társadalmi nehézségeknek az orvoslását politikai viták nem lassíthatják.
Arról is beszámolt, hogy ha minden jól megy, a partnerségi megállapodás és az operatív programok elfogadására még idén sor kerül, ugyanis az egyeztetések az eredeti ütemtervnek megfelelően haladnak.
“Az, hogy mennyire politikai kontextusba került a helyreállítási terv, abból is látszik, hogy az összegszerűségében nagyságrendekkel nagyobb büdzsét jelentő operatív programok tárgyalásainál a közvetlen politikai befolyásolást még nem érezzük” – fogalmazott az államtitkár.