Meghalt két beteg, és újabb 64 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 559 178 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 268 814-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 725-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 015-re, a gyógyultaké 742 632-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 36 078. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 1473-an vannak, a mintavételek száma 6 238 275-re nőtt.
Mint írták, Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így járványügyi szempontból továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország.
Ugyanakkor több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért a kormányzat azt kéri, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
Kiemelték: a legfrissebb járványügyi döntésekről péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök számolt be. Eszerint a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől. Az átoltottság további növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdéskor minden oktatási intézményben lehetővé teszik az oltás felvételét. Az egészségügyi dolgozók számára pedig kötelező lesz az oltás.
Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.
Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető – írták.
Emlékeztettek: Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növelve a járvány elleni védettséget. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. „A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot” – figyelmeztettek.
Azt is felidézték, hogy a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházakban, szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben azonban továbbra is kötelező a maszkviselés – fűzték hozzá.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető: a https://nemzetikonzultacio.kormany.hu honlapon – tették hozzá.
Jelezték: már elérhető az uniós oltási igazolás is az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, azt javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre – olvasható a közleményben.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 315) és Pest megyében (112 142) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 706), Győr-Moson-Sopron (44 473) és Hajdú-Bihar megye (42 627). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 782).