A beruházások ösztönzését és a munkahelyek megtartását középpontba helyező magyar válságkezelés eredményességéről győződhettek meg számos német nagyvállalat képviselői egy hétfői online háttérbeszélgetésen – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

A közlemény szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bevezető előadásában kifejtette, Magyarország az idei első negyedévben 2020 végéhez viszonyítva a negyedik legnagyobb mértékű GDP-növekedést érte el az Európai Unióban. Az előrejelzések szerint a második negyedév kétszámjegyű bővülést hozhat, a fellendülés tehát sokkal gyorsabb lehet a vártnál.
Palkovics László elmondta, a vírusválság közel azonos mértékben, mintegy 5 százalékkal vetette vissza tavaly a magyar és a német gazdaságot. 2021 január-márciusban a hazai bruttó nemzeti össztermék 1,9 százalékkal nőtt, jelentősen felülmúlva a még mindig visszaesést mutató uniós átlagot. A második negyedéves prognózis 12-14 százalékos bővülést jelez előre, az éves adat jócskán 4 százalék felett alakulhat. A munkaalapú magyar gazdaság válságállóságára utal, hogy a hazai munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb Európában.
Az újraindítás összekapcsolódik a zöldenergián alapuló fejlesztések és a környezetkímélő közlekedés támogatásával, a körforgásos gazdaság kialakításának és a gazdaság teljes digitalizációjának előmozdításával is. A német-magyar együttműködések a hagyományosan erős ágazatokon (mint a járműgyártás, elektronika, gépgyártás, stb.) túl például a kutatás-fejlesztésben és a védelmi iparban is bővíthetők – emelte ki Palkovics László a közlemény szerint.
Az online háttérbeszélgetés egy hasonló tavalyi találkozó mintájára, ezúttal is a berlini magyar nagykövetség és a Német Gazdaság Kelet-Európa Szövetsége kezdeményezésére jött létre 2021. május 31-én. A megbeszélésen mások mellett az Audi, a Bauer, az E.On és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara vezető tisztségviselői kérdezték a magyar tárcavezetőt. A céges felvetések között például az egyetemi duális képzések, az energiahatékonyság és a hidrogéntechnológia ügye is szóba került – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.