Ideiglenes a Johnson & Johnson koronavírus elleni oltóanyagának az európai uniós tagállamokba történő szállítási késedelme, az uniós bizottság arra számít, hogy a vállalat hamarosan pótolja a kieső adagokat – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő kérdésre válaszolva kijelentette: a Johnson & Johnson ígérete szerint teljesíti a szerződésben szereplő mennyiség szállítását a második és a harmadik negyedére vonatkozóan is, illetve egészen az év végig.
Közölte azt is, hogy az Európai Bizottság tájékoztatta a tagállamokat a Johnson & Johnson vakcinájának „bizonyos késéseiről”, a tagállamok pedig aggodalmukat fejezték ki emiatt. Az uniós bizottság kapcsolatban van az EU oltási portfóliójában szereplő valamennyi vakcinagyártóval, és egyeztet oltóanyag-szállítási terveikről – tette hozzá a szóvivő.
Az amerikai vállalat eredetileg azt tervezte, hogy április 1-jétől kezdi meg a koronavírus elleni vakcinák szállítását az EU-ba, de a gyártási nehézségek miatt április közepére halasztotta a szállítás megkezdését. Május közepén derült ki, hogy a Johnson & Johnson várhatóan a szerződésben rögzítettektől eltérve az újabb adagokat jelentős késéssel szállítja az Európai Unióba.
A brüsszeli testület október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnsonnal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. A szerződésben a cég azt vállalta, hogy a második negyedévben 55 millió egyadagos vakcinát szállít az EU-tagországoknak, azonban kevesebb mint 5 millió adagot szállított le. Az EU-nak szánt vakcinaadagokat az Egyesült Államokban, valamint a cég hollandiai gyárában állítják elő.
Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a Johnson & Johnson oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban.
Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.