Koronavírus – Varga Mihály: tovább erősödik Magyarország önellátása az egészségiparban

Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása – jelentette be a pénzügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Varga Mihály közölte: a szekszárdi Jako-Meditec 1,7 milliárd forintos beruházását 1,6 milliárd forint költségvetési támogatással segítette a kormány. A miniszter örömtelinek nevezte, hogy a kapacitásbővítéssel a társaságnál a korábbinak a duplájára, 70-re nőtt a munkahelyek száma.
Hangsúlyozta: az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari Támogatási Program kézzelfogható eredményeinek. A programban eddig 58 beruházásban állapodtak meg, ebből 10 már el is készült. Ezek összesen 1500 munkahely megvédéséhez járultak hozzá – tette hozzá.
Felidézte: az elmúlt időszakban a Vajda-Papír már több mint 50 millió védőmaszkot gyártott le, melynek jelentős részét értékesítette is. Emellett tízmillió darab favipiravir tabletta készült a Meditop pilisborosjenői üzemében. Az évi 140 ezer fertőtlenítő-adagolót gyártó F-Team Kft. pedig megkezdi a szállításokat a kórházaknak – tájékoztatott.
Varga Mihály kiemelte: a fejlesztések folytatódnak, további, az egészségipart erősítő döntéseket hoz a kormány.
A bejegyzésben közzétett videóban elhangzott: a koronavírus-járvány miatt erős igény mutatkozott a Jako-Meditec termékei iránt, mivel az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához.
Ismertették: 2019-ben 15 millió fiolát gyártottak, tavaly az elnyert támogatásnak köszönhetően ezt 30 millióra növelték, amelyből több mint kétmilliót tudtak biztosítani Magyarországnak. Idén várhatóan meghaladják a 70 milliós gyártási tételt, jelenleg fioláik 67 százaléka a koronavírus miatt készül.
A videóban bemutattak egy, a kormányzati támogatás segítségével beszerzett gépet is, amelyet egy magyar vállalkozással közösen fejlesztettek, továbbá együtt kialakítottak egy teljesen automatizált folyamatot is.