Novák: 22 százalékos jövedelemtöbbletet jelent a fiataloknak az szja-mentesség

A 25 év alatti fiatalok munkával megszerzett jövedelmében 22 százalékos többletet hoz jövő januártól a személyijövedelemadó-mentesség – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.

Novák Katalin hozzátette: ez havi szinten 40 ezer forintos, éves szinten fél millió forintos jövedelemtöbbletet jelenthet egy átlagos keresetű fiatal számára.
A miniszter azt mondta: ezzel az intézkedéssel a fiatalok iránti megbecsülésüket és a munka iránti tiszteletüket szerették volna kifejezni. Céljuk, hogy minél több fiatal dolgozzon, helyezkedjen el, és az szja-mentességnek köszönhetően könnyebb legyen önálló életkezdésük.
Azt mondta, az érintett – munkaképes korú, 25 év alatti – korosztályban 1 millió fiatal van, de jelenleg nem dolgoznak mindannyian.
Kiemelte: fontosnak tartják, hogy a Magyarországon jövőt tervező fiatalok el tudják képzelni, ha tisztességesen dolgoznak, hajlandóak kivenni részüket a közösből, akkor megkapják hozzá a támogatást. Erről szólnak a családtámogatások, és az olyan, megelőlegezett családtámogatások, mint például a babaváró hitel. Mindezek miatt „ma Magyarországon könnyebb jövőt tervezni, mint 10 évvel ezelőtt volt” – jelentette ki Novák Katalin.
Megjegyezte azt is, hogy a házassági adókedvezmény 25 éves kortól jár, ha a fiatalok 25 év alatt kötnek házasságot.
A miniszter elismerően szólt az ellenzékről, amiért képviselői szerdán az Országgyűlésben egyetlen ellenszavazat mellett szavazták meg a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot. Örömtelinek nevezte, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben képesek egységesen fellépni.
Novák Katalin ugyanakkor kiemelte, ha az ellenzék kerülne döntési pozícióba, akkor ők ezeket a támogatásokat nem folytatnák. Ezt tapasztalni lehetett 2002 és 2010 között is – mondta.
Ahhoz, hogy továbbra is legyen babaváró támogatás, otthonteremtési program, a fiatalok szja-mentessége, az kell, hogy jövőre a jelenleg kormányzó erők megkapják a választók bizalmát, és folytathassák a megkezdett munkát – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.