Szombaton nyithatnak a teraszok

A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé.

Ha pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, szombaton kinyithatnak a teraszok, és este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Egyúttal este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete, hangzott el a Kormányinfón.

A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé, és remélhetőleg ezt követően gyorsan tovább lehet lépni, hiszen jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik az országba. A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, 200 ezer adag orosz első oltás jön, és ütemezetten érkezik a második is. A Pfizerből a jövő héten több mint 300 ezer dózist hoznak.

A jövő héten a 4 milliós határt is átlépheti az oltottak száma, és aki most regisztrál oltásra, akár egy-két héten belül megkaphatja a vakcinát. Eddig mintegy 4,4 millióan regisztráltak. A társadalmi immunitáshoz legalább hatmillió beoltott kell, most próbálják ki az online foglalási rendszert, akik SMS-t kaptak, online foglalhatnak időpontot az oltásra. Ha ez a rendszer beválik, általánossá tehető.

Helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton.

Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.