Jótékonysági aukción értékesítenek képzőművészeti alkotásokkal díszített hatalmas húsvéti tojásokat Zalaegerszegen, a különleges műtárgyakat március 25. és április 3. között öt helyszínen mutatják be.

Az öt műalkotást a helyi képművészek nagyméretű, 70 centiméter magas, műgyantából készült tojásformára készítették el – mondta el az MTI-nek Tóth László, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység-vezetője, hozzáfűzve, hogy az alkotások tökéletesen tükrözik a művészek stílusjegyeit, technikáját, színvilágát.
Bánfalvi Rita és Müller Roxána ékszertervezők munkáján a kék szín, a felületet körbeölelő háló, a tojás felületén megjelenő aranyhalak, színesre lakozott vízi virágok az életörömöt tükrözik. Kiss Ágnes Katinka festőművész pirosan izzó alkotása „egy paradicsomi tojás”, amely az élet újra-, meg újraszületését idézi. Szabolcs Péter szobrászművész alkotása – a héjakra bontott fehér tojás és a benne elhelyezett terrakotta embrió – minden részletében a születés tisztaságát és csodáját tárja fel a néző előtt. Nemes László festőművész sajátos színvilággal, klasszikus elemekkel mutatja be Zala és Zalaegerszeg szimbolikus elemeit. Nagy Kálmán festőművész panoptikumszerű alkotása pedig a bolygók visszatérését, az éjszaka és a nappal váltakozását jeleníti meg – fejtette ki Tóth László.
Kiemelte: a kezdeményezéssel a hangverseny- és kiállítóterem a zalai megyeszékhelyen alkotó művészeknek kívánt lehetőséget adni, hogy húsvét közeledtével, jótékonysági céllal, tojások felületére alkothassanak. A tojás – mely a tavasz, a természet újjáéledésének szimbóluma – a művészettörténet során többször bukkan fel, mint az alkotások ihletője, vagy kifejező eszköze – fogalmazott az intézményegység-vezető.
A műalkotásokat április 6. és 9. között online aukción értékesítik, a befolyt összeg felét a Zalaegerszegi Gyermekotthon részére ajánlják fel, a másik felét az alkotók kapják.