A virtuális térben 8.01 galériát hoz létre a ZAZEE Kulturális Egyesület, a finearthotel.hu művészcsoport alkotásait bemutató, első online kiállítást március 25-én nyitják meg.

A 2005-ben alakult, kortárskultúrát népszerűsítő egyesület már több alkalommal mutatott be indusztriális és extrém környezetben kiállításokat, művészeti alkotásokat – mondta el Wettstein Tamás, az egyesület elnöke a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
A www.801.zazee.hu oldalon elérhető online galériát a koronavírus-járvány miatti korlátozások hozták létre; a 8.01 elnevezés számai azt jelzik, hogy a virtuális térben végtelen sok műtárgyat tudnak bemutatni – magyarázta Wettstein Tamás.
A galéria első kiállításán huszonkét képzőművész – szobrász, grafikus, festőművész – két-két munkája kerül a digitális falakra – jelezte Tóth Norbert, a finearthotel.hu megalkotója és működtetője.

A műtárgyak többsége festmény, az online térben Fischer György, Drabik Tamás és Farkas Ferenc szobrait is megjelenítik és látható lesz Agg Lili kifejezetten virtuális térre készült videó munkája.

A művészeti programhoz kapcsolódva Zalaegerszeghez, a ZAZEE egyesülethez kötődő művészek, szakemberek tartanak majd online tárlatvezetéseket – fűzte hozzá Nadrai Róbert, a galéria koordinátora.

Március 25-én, a kiállításmegnyitón Wahorn András Munkácsy-díjas képzőművész ajánlja a műtárgyakat a közönség figyelmébe. Április 8-án Filó Vera zalaegerszegi képzőművész, április 15-én pedig Orsós László Jakab, a New York-i Brooklyn Public Library művészeti igazgatója tart tárlatvezetést.

A live.zazee.hu oldalon elérhető élő közvetítések 20.01 órakor kezdődnek, a kiállítás és a tárlatvezetés megtekinthető lesz az egyesület Youtube-csatornáján is.

A finearthotel.hu kiállítás alkotásai március 25. és április 15. között hat teremben és egy videószobában lesznek láthatók. A következő időszakban Frimmel Gyula grafikusművész, majd Kiss Ágnes Katinka alkotásaiból nyílik online kiállítás.