Az Európai Unió és déli szomszédai együttműködését az egészségügyi kockázatokat is magában hordozó illegális migrációs folyamatok megállításának kell meghatároznia – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében.

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videójában közölte, a déli irányból Európába irányuló migráció megállítása csak akkor lehetséges, ha az Európai Unió szorosan működik együtt az észak-afrikai és a Közel-Keletet is magába foglaló térség országival.
A migráció a biztonsági és kulturális kockázatain túl nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is magában hordoz – hívta fel a figyelmet.
„Európa biztonsági érdeke, hogy az illegális migrációs folyamatokat megállítsuk. Tehát nem a migrációs folyamatok kezeléséről, hanem a megállításáról kell beszélni” – szögezte le.
Elmondta, Magyarország közösen a többi visegrádi országgal Marokkóval, Líbiával és Tunéziával is együttműködést hozott létre az újabb illegális migrációs hullámok megfékezésére. Leszögezte: nem szabad kötelező letelepítési kvótákat erőltetni az Európai Unióban, mert minden ilyen kvótarendszer újabb inspirációt jelent az embercsempészeknek és a migránsoknak egyaránt.
A külügyi tanács EU és Oroszország kapcsolatáról folytatott vitájával összefüggésben Szijjártó Péter azt mondta: az együttműködésre stratégiai megközelítés alapján kell tekinteni, amely nem szűkíthető le szankciókra, vagy az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust érintő ügyekre.
A Moszkvával ápolt kapcsolatokat tekintve figyelembe kell venni a kereskedelem ügyét, a biztonsági kihívásokat jelentő konfliktusok kezelését, valamint az energiaellátást érintő, illetve a koronavírussal szembeni nemzetközi küzdelem terén való együttműködés jelentőségét – húzta alá.
Kiemelte: a koronavírus okozta világjárvány rámutatott, hogy a nemzetközi együttműködés jelentősége megnőtt.
A Szputnyik V orosz koronavírus elleni oltóanyag körüli vitával összefüggésben azt mondta: a legjobb vakcina az, amely megérkezik és amelyet be lehet adni a magyar embereknek.
„Magyarország továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar szakemberek által engedélyezett valamennyi vakcinatípusból a lehető legtöbb és leggyorsabban a rendelkezésre álljon, hiszen ezáltal lehet megvédeni a magyar embereket a világjárvány hatásaitól” – emelte ki.
Szijjártó Péter a Külügyi Tanácsnak az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokról folyatott megbeszélésével összefüggésben azt mondta, Magyarország és Washington partnersége jelentős gazdasági, védelmi és politikai együttműködésen alapszik. A magyar kormány elkötelezett a magas szintű politikai kapcsolatrendszer fenntartása és szükség esetén javítása mellett – közölte.
Kiért arra is, hogy a koronavírus-jávány megfékezését célzó, a határátlépést szigorító német intézkedések komoly fennakadást okoztak a teherszállításban. A cseh, az osztrák és a luxemburgi külügyminiszterekkel abban állapodtak meg, hogy kölcsönösen és folyamatosan tájékoztatják egymást, hogy a legaktuálisabb – beleértve a tesztelési pontokra vonatkozó – információk megosztásával segítsék egymás szállítmányozási vállalatait – közölte.
A külgazdasági és külügyminiszter végezetül arról is tájékoztatott, hogy a délután folyamán részt vesz a magyar parlamentnek a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések meghosszabbításáról szóló szavazásán. Szavai szerint csak úgy lehet szavatolni az emberek életét és biztonságát, a gazdaság mielőbbi talpra állását, ha a kormány számára biztosított a gyors és hatékony cselekvés lehetősége.