A gazdaság beindulása után ismét bővül majd a kiskereskedelmi forgalom – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A KSH csütörtöki jelentése szerint 2020-ban naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene az előző évhez képest; az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,0 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.
Cseresnyés Péter kiemelte: vegyes a kép, a kiskereskedelmet az élelmiszer-kereskedelemben húzta, voltak ugyanakkor olyan területek, ahol jelentős visszaesés történt, kimondottan a koronavírus-járvány miatt. Példaként említette, hogy az utazási korlátozások miatt csökkent az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma, de tartós fogyasztási cikkekre is kevesebbet költöttek a vásárlók.
Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy nominális értékben mintegy 200 milliárd forinttal többet hagytak ott a fogyasztók a kiskereskedelemben tavaly, mint 2019-ben.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a járvány előtt több mint 80 hónapon át dimamikusan bővült a kiskereskedelem forgalma, és nemcsak egy-egy szegmensben, hanem minden területen.
Cseresnyés Péter úgy fogalmazott: ha túl leszünk a járványon, illetve a járvány okozta gazdasági nehézségeken, akkor várhatóan a korábbi dinamikus növekedés tér majd vissza a kereskedelemben. Az államtitkár ennek érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy minél többen oltassák be magukat a vírus ellen.