Az uniós állampolgárság nem árucikk, a tagállamoknak ezért azonnal le kell állítaniuk az uniós útlevelek árusítását biztosító, úgynevezett aranyútlevél programjaikat – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői brüsszeli plenáris ülésüknek a témában tartott vitáján csütörtökön.

A képviselők hangsúlyozták, a programok a pénzmosás, adóelkerülés és korrupció kockázatát hordozzák. Hozzátették, a nem uniós polgároknak megfelelő ellenőrzés és átláthatóság nélkül uniós állampolgárságot adó rendszerek káros hatásai más tagállamokban is jelentkeznek, ezzel aláássák a kölcsönös bizalmat és a közös értékeket.
A vita során Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa arra emlékezetetett, hogy a testület kedden kötelezettségszegési eljárást indított Ciprus és Málta ellen az úgynevezett aranyútlevelekkel történő kereskedés miatt.
Elmondta, az uniós bizottság véleménye szerint az aranyútlevél, illetve vízum-programok, amelyek keretében egyes tagországok állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínálnak külföldieknek pénzért vagy befektetésekért cserébe, nincs összhangban a tagállamok közötti „őszinte együttműködés elvével”.
Jelenleg Ciprus, Málta és Bulgária az a három tagállam, ahol befektetésért cserébe állampolgársághoz lehet jutni, valamint 19 tagállamban „tartózkodási engedély befektetésért” elnevezésű program működik.
Az Európai Bizottság 2019 januárjában hozott létre egy tagállami delegáltakból álló szakértői csoportot, azzal a feladattal, hogy a témában dolgozzon ki közös normákat és irányelveket az unió számára. A tavalyi négy értekezletet követően a csoport idén még nem ült össze – közölték.