Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztos abban, hogy Ukrajna mihamarabb beszerezheti a koronavírus elleni vakcinát, amint azt előállítják. Ezt az államfő kedden a parlamentben tartott évértékelő beszédében mondta, hozzátéve, hogy erről Ukrajna európai partnereivel már megállapodott.

Eközben a hivatalos adatok alapján keddre 5469 új esettel 309 107-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az eddigi legmagasabb számú 113 újabb halálos áldozattal 5786-ra emelkedett. Eddig 129 533-an gyógyultak meg, viszont már 173 788 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában.
Amint Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kifejtette, a kormányzat akkor tervez ideiglenes kórházakat felállítani nem egészségügyi létesítményekben, ha a napi új fertőzöttszám 11-13 ezerre nő az országban, vagy ha valamely városban, illetve régióban hirtelen megugrik a betegek száma.
Hozzátette, hogy egyelőre még van elég tartalékágy az egészségügyi rendszerben, 50 ezer férőhelyet tudnak potenciálisan biztosítani Covid-betegek számára, és ebből több mint 15 ezer ágy már központosított oxigénellátóval is fel van szerelve.