Lengyelországban ideiglenes kórházak létesítésével növelik a súlyosabb Covid-19-betegek kezelésére szánt kapacitásokat, egy ilyen gyógyintézmény még ezen a héten a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben kezd működni – jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszterhelyettes.

A járvány kapcsán egy héten belül mintegy 11 ezer betegággyal emelik a lengyelországi kórházi kapacitásokat – közölte sajtóértekezletén Waldemar Kraska. Emellett ideiglenes kórházakat létesítenek azokban a vajdaságokban, ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma. A Nemzeti Stadionban létesülő gyógyintézmény mellett Varsóban még egy másik ideiglenes kórház működtetését is tervezik, ehhez feltehetőleg valamelyik konferenciaközpontot alakítják át – mondta el Kraska.
A lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, Michal Dworczyk, aki a varsói katonai kórházzal és a védelmi tárcával együttműködve koordinálja a nemzeti stadionbeli kórház létesítését, egy hétfő reggeli rádióinterjúban elmondta: kezdetben 500, oxigenterápiát is lehetővé tevő férőhelyet biztosítanak a helyszínen, ezen belül 50 ágyat intenzív ápolásra szánnak. A kórház kapacitását szükség esetén ezer ágyra tudják növelni.
Szombati adatok szerint a lengyelországi kórházak járványosztályai 14 700 ággyal, valamint 1115 lélegeztetőgéppel rendelkeztek, az egyészségügyi tárca szerint a kapacitást folyamatosan növelik.
A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma lassan, de egyenletesen növekszik. Az utóbbi nap alatt ez a szám háromszázzal nőtt, jelenleg 8375 fertőzött szorul kórházi kezelésre, összesen 672 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva.
A fertőzöttek közül vasárnap óta 41-en elhunytak, közülük 36-nak a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, öten viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg. A halálozási adatok az utóbbi napokban csökkentek ahhoz képest, hogy múlt hét közepén száz feletti számokat jegyeztek.
A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 85 620 az aktív fertőzöttek száma, a fertőzések többsége továbbá is könnyű lefolyású vagy tünetmentes. Az egészségügyi tárca naponta a felgyógyultakról is beszámol, vasárnap óta ez az adat 1363-mal növekedett.
Adam Niedzielski egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtóértekezletén elmondta: amennyiben nem lassul a járvány dinamikája, jövő héten az új fertőzések napi növekménye 15-20 ezerre ugorhat fel.
A tervezett járványügyi intézkedéseket ismertetve Niedzielski közölte: a tesztelésben a mobil mintavételi pontokon az egészségügyi dolgozókat katonák fogják helyettesíteni, a jelenlegi hosszú sorba állásokat kiküszöbölendő. Rendkívüli eljárásokban, az egészségügyi tárca jóváhagyásával lehetővé teszik a külföldről esetleg jelentkező egészségügyi dolgozók bevonását a vírusbetegek ápolásába.
A járvány kezelését célzó, kedden a szejm napirendjére kerülő, Niedzielski által “jó szamaritánus-tervezetnek” nevezett különleges törvénycsomagról a miniszter elmondta: ennek értelmében a fertőzöttek kezelésébe bevont orvosok fizetését duplájára növelik, a teljes fizetés az orvos esetleges karanténje idején is jár majd.
Hétfő délután a kormányzó Jog és Igazságosság párt szóvivője közölte: Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfőhelyettes önkéntes karanténba vonul, miután hivatali feladatainak teljesítése közben egy fertőzött személlyel érintkezett. Közérzete jó, távmunkában folytatja munkáját.