Nagy István: meg kell szüntetni az osztatlan földtulajdont

Az osztatlan közös jogviszonyok a magyar mezőgazdaságban olyan “gúzsba kötött” állapot eredményeztek, amelyet mindenképpen fel kell oldani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Az agrárminiszter múlt kedden az Országgyűlésnek benyújtott, az osztatlan földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslatról szólva kiemelte: az új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy az osztatlan tulajdon felszámolása kezdeményezhető legyen többségi döntéshozatallal.
A megoldandó probléma érzékeltetésére ismertette egy Győr-Moson-Sopron megyei birtok esetét, ahol 8,4 hektáros területen 1643 tulajdonos osztozik, és a tulajdonosok azt sem tudják pontosan melyik földrész az övék. Emlékeztetett arra is, hogy az osztatlan közös jogviszony kialakulása a 30 évvel ezelőtti rendszerváltáshoz köthető, az áttéréshez a szocialista nagyüzemi mezőgazdaságról a magángazdaságokon alapuló rendszerre.     A műsorban elhangzott, hogy csaknem két és fél millió hektár föld sorsa rendeződhet az új törvényjavaslatnak köszönhetően. A változás legalább 3 és fél millió földtulajdonost érint, akik így önálló területhez juthatnak.