Csaknem a felénél tart Zalaegerszegen a Mindszenty iskola 3,3 milliárd forintból épülő új tornacsarnokának és vívótermének építése – közölte a város önkormányzata a szerdán tartott sajtóbejáráson az MTI-vel.

    A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bővítése, valamint a tornacsarnok és a vívóterem építése jelenleg mintegy 45 százalékos készültségen áll. Elkészült a két épület szerkezete, a nyílászárók beépítése folyamatban van, zajlanak a homlokzati, hőszigetelési és homlokzatburkolási munkák, megkezdődtek a belső szakszerelések.
    A sajtóbejáráson – amelyen részt vett Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Bali Zoltán alpolgármester – elhangzott: a beruházás részeként a Zárda utca felől az iskola kerítése és kapuja is megújul, továbbá új parkolóhelyet is kialakítanak.
    A beruházás megvalósítására a fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend először bruttó 2,5 milliárd forintos állami támogatásban részesült, majd 732 millió forint pluszforrást kapott azzal, hogy a fejlesztést beemelték Zalaegerszeg modern városok programjába. A rend 60 millió forinttal járul hozzá a tavaly nyáron megkezdett beruházáshoz, amely várhatóan 2021 februárjában fejeződik be.
    Mindszenty József apátplébánosként tevékenykedett 1919 és 1944 között Zalaegerszegen, ahová 1928-ban hívta a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórendet. Iskolájukban 1929-ben kezdődött meg az oktatás, de az intézményt 1948-ban államosították, a rendet 1950-ben feloszlatták. A rendszerváltozás után, 1993-ban újraindult a tanítás az intézményben, amelynek ma már 700 diákja van. 
    Az épületben kapott helyet már 25 éve a Zalaegerszegi Vívó Egylet is, így az új sportcentrum ideális feltételeket biztosít majd a zalai megyeszékhelyen fél évszázada jelen lévő sportágnak.