Jelentős egyéni védőeszköz-szállítmányok érkeznek szombaton Magyarországra – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

    Kiss Róbert kiemelte: négy teherjárat érkezik szombaton Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 193 karton sebészi szájmaszkkal, 2000 karton kesztyűvel, 1479 karton izolációs ruhával. A szállítmányok össztömege megközelíti a 20 tonnát – tette hozzá.     Beszámolt arról is: a rendőrség a korlátozások bevezetése óta 75 esetben tett szabálysértési feljelentést üzletek korlátozott nyitva tartásával összefüggő szabályszegés miatt.     A kijárási korlátozással kapcsolatban március 28 óta 22 361 szabálysértés ügyében jártak el a rendőrök, 12 324 esetben figyelmeztetést, 5200 alkalommal helyszíni bírságot, illetve 4835 emberrel szemben feljelentést alkalmaztak – közölte. 
    Az alezredes arról is beszélt, hogy szombattól hatályba lépett az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi hogy a hétvégére az önkormányzatok helyi rendeletekkel helyben szigorúbb korlátozásokról dönthessenek. Több településen éltek is ezzel a lehetőséggel – mondta, és kérdésre hozzátette, hogy minden héten megvizsgálják, szükség van-e erre, ugyanakkor erről minden esetben a kormány jogosult dönteni. 
    A rendőrök a közterületeken biztosítják a közrend és a közbiztonság fenntartását, ellátják a veszélyhelyzeti feladataikat – mondta. Ismertette, csökkent a hatósági házi karanténok száma, 12 150 hatósági házi karantén van érvényben, ami 251-gyel kevesebb a pénteki adatoknál – mondta. Ezt azzal indokolta, hogy napról napra nő azoknak a külföldről hazatérő magyaroknak a száma, akiknek kötelezően házi karanténba kellett vonulniuk, de ennek időtartama már lejárt. Előrevetítette: a továbbiakban is a házi karanténok számának csökkenésével számolnak. 
    A határforgalomról azt mondta: teherforgalomban a belépő oldalon Hegyeshalomnál, a személyforgalomban kilépő oldalon Nagylaknál lehet várakozási időre számítani. 
    Arra a kérdésre, hogy több helyen például konditermek megnyitását tervezik, azt mondta: az üzletek korlátozott nyitvatartását a továbbiakban is ellenőrizni fogják, ha szabályszegést tapasztalnak, szankciót szabnak ki.