A környező országokhoz képest Magyarországon sikerült lassítani a járvány terjedését – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

    Lakatos Tibor hozzátette: ez a kormány korábbi intézkedéseinek és annak is köszönhető, hogy az állampolgárok betartják a hatósági korlátozásokat.
    Kérdésre válaszolva közölte: a megszokotthoz képest 60-70 százalékkal kevesebben vannak a magyarországi utakon és köztereken.
    A határhelyzetről az ügyeleti központ vezetője azt mondta: szlovák oldalról a befelé irányuló teherforgalomban Rajkánál, Parassapusztánál kell kisebb torlódásra számítani. Ausztriából Hegyeshalomnál van hosszabb várakozási idő a belépésnél mind a személy-, mind a teherforgalomban. A román határnál nincs a hétköznapinál jelentősebb torlódás, csupán a teherforgalomnak fenntartott sávokban kell kissé hosszabban várakozni. Ami a szerb határszakaszt illeti, Röszkénél és Tompánál kell nagyjából egy órát várakozni – közölte.
    Lakatos Tibor azt mondta: folytatják a korábban bevezetett határellenőrzést az osztrák és a szlovén határnál.
    Eddig 4759 hatósági házi karantént rendeltek el, de a karanténban lévők száma nemsokára csökkenni fog, mivel egyre többen hagyhatják majd el közülük az otthonukat, mert letelik a korlátozás 14 napos időtartama – emelte ki.
    Szabálysértési feljelentést 172-szer tettek, 28 emberre szabtak ki helyszíni bírságot a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt – közölte az ügyeleti központ vezetője. Hozzátette: az üzletek nyitvatartására vonatkozó rendelkezések figyelmen kívül hagyása miatt 44 szabálysértési feljelentés született, és 25 embert bírságoltak meg a helyszínen.
    Kérdésre felelve Lakatos Tibor azt mondta: azért vonul ki a honvédség nagyáruházakba, hogy el lehessen látni a lakosságot, ha bármilyen probléma merülne fel a beszállítással. Honvédelmi irányítótörzsek jöttek létre, hogy a létfontosságú üzemek, kiemelt létesítmények tevékenységét segítsék – idézte fel. Gond esetén ezek a szervezetek értesítik az operatív törzset – közölte.
    Hangsúlyozta, jelenleg nem tervezik a fitnesztermek működési feltételeinek további szigorítását, 15 óráig továbbra is nyitva tarthatnak.
    Szintén kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a jövő héten elkészül a kiskunhalasi ideiglenes kórház. Az intézményt azonban csupán akkor veszik majd igénybe, ha a „normál kórházi kapacitás” nem bizonyul elegendőnek – fűzte hozzá. Kiskunhalason már telepítették az oxigénellátáshoz szükséges tartályt, de további eszközöket kell még beszerezni – mondta Lakatos Tibor, megjegyezve: a tervek szerint intenzív ellátásra is alkalmas lesz a létesítmény.