Gyalázatos, hogy az Európai Parlament (EP) szakbizottsága ahelyett, hogy idejét és intellektuális képességeit a koronavírus-járvány okán a megelőzés és az európai emberek életének védelmében hasznosítaná, hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt – írta David Sassoli EP-elnöknek küldött levelében szerdán a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja.

    Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) sajtóközleményt tett közzé kedden, amelyben Fernando López Aguilar elnök aggodalmát fejezte ki a magyarországi veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedési tervek miatt.
    A magyar kormánypárti képviselők levelét aláíró Deutsch Tamás közölte, teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a demokratikus értékek és alapelvek védelmet élveznek válsághelyzetben is, ugyanilyen fontos azonban, hogy az egyenlő és tisztességes bánásmód elve is védelemben részesüljön.
    “Ha a LIBE-bizottság úgy dönt, hogy megvizsgálja e vészhelyzetben alkalmazott intézkedések uniós joggal való összhangját, ezt minden tagállam esetében meg kell tennie, és nem szabadna csupán egyetlen tagállamot önkényesen kijelölnie” – fogalmazott.
    Hangsúlyozta: a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedéseinek meghosszabbítására irányuló javaslata tiszteletben tartja a jogállamiságot, egyetlen célja az emberi életek megmentése. Az Országgyűlés által követett eljárás pedig teljes mértékben az alaptörvény által veszélyhelyzetre előírt szabályokon alapul. Arra is emlékeztetett, hogy különleges jogrend idején az alkotmánybíróság zavartalanul működik. E jogállami garanciák szerves részei az alaptörvény vonatkozó cikkében foglalt különleges jogrendre vonatkozó rendelkezéseknek – tette hozzá.
    A LIBE eljárása elfogadhatatlan és felelőtlen, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja pedig elvárja, hogy az EP elnöke felemelje a hangját ellene – szögezte le.
    Az MTI-hez eljutott információk szerint Deutsch Tamás szerdán levelet írt az EP-képviselőinek is, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat célja nem a demokratikus ellenőrzések és egyensúlyok megszüntetése, éppen ellenkezőleg, az Európában egyedülálló intézkedés valójában kiterjeszti az Országgyűlés előjogait a kormányzattal szemben.
    Szavai szerint a törvényjavaslat nem foglal magában egyetlen korlátozást sem az Országgyűlés tevékenységére vonatkozóan, megőrzi annak felügyeleti és ellenőrzési jogát. A kormánynak adni tervezett felhatalmazás korlátozott. A kormány csak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben fogadhat el kivételes, szükséges és arányos intézkedéseket az emberek egészségének és biztonságának megőrzése, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának védelme érdekében. Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztik – húzta alá.
    Kijelentette: a jogállamiság nem függeszthető fel, minden hatóság továbbra is az alkalmazandó alkotmányos és jogi keretben fog működni, az alkotmánybíróság ülésezik, és tevékenységének megkönnyítése érdekében különleges eljárási szabályok lesznek engedélyezettek.
    A magyar büntető törvénykönyvet érintően azt közölte, a különleges jogrend idején csak a szándékosan hamis állításokat és híreszteléseket szankcionálják, amelyek akadályozhatják vagy gátolhatják a védelmi erőfeszítéseket. A cél a rosszindulatú dezinformációs kampányok leküzdésére, a kormány tevékenységével kritikus vélemények nem tartoznak a bűncselekmény hatálya alá – hangsúlyozta.
    A magyar kormány elsődleges szempontja az emberi élet védelme. Azok, akik megalapozatlan aggodalmaikat fejezik ki a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt, egy képzeletbeli ellenséggel harcolnak – húzta alá.
    “Valódi harcot a koronavírus okozta világjárvány ellen folytatunk. Őszintén remélem, hogy az Európai Parlament támogatni fogja azokat, akik részt vesznek a valódi harcban és felelősséget vállalnak a polgárokért” – fogalmazott Deutsch Tamás.