Brexit – Barnier: az EU szoros figyelemmel követi a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok sorsát

Az Európai Unió a brit EU-tagság péntek esti megszűnése (Brexit) után is szoros figyelemmel követi a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár sorsát – mondta hétfőn Belfastban Michel Barnier.

    Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, aki az észak-írországi főváros patinás Queen’s Egyetemén tartott előadást hétfő este, kijelentette, hogy a Brexitből gazdasági gyarapodás nem származhat, és bármilyen eredményt hozzanak is a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folytatandó tárgyalások, valójában csak kárenyhítésről lehet szó.
    Barnier szerint “teljesen egyértelmű”, hogy a Brexitnek negatív következményei lesznek, amelyeket kezelni kell.
    Az uniós főtárgyaló nyíltan ellentmondott Boris Johnson brit miniszterelnök azon többször hangoztatott kijelentésének, hogy a Brexit után semmiféle ellenőrzésre nem lesz szükség az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti áruforgalomban.
    A Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás alapelvei szerint Észak-Írország az Egyesült Királyság vámuniós rendszerének tagja marad, de ezzel együtt az Európai Unió egységes belső piacának egyik áruforgalmi beléptető pontjaként is funkcionál.
    A brit hatóságok a külső országokból érkező importra a brit vámtételeket alkalmazhatják, feltéve, hogy az adott importáru nem lép be az EU egységes belső piacára.
    Olyan importtételek esetében azonban, amelyekről nem lehet kizárni, hogy átkerülnek az Európai Unió belső piacára – például Észak-Írországból Írországba -, a brit hatóságok az EU vámtételeit kötelesek alkalmazni, és kötelesek be is szedni e vámokat az EU nevében.
    Mindez azt a célt szolgálja, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az EU és az Egyesült Királyság majdani egyetlen szárazföldi vámhatárán – kelljen ellenőrzésnek alávetni.
    Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény egyik fő vívmányaként hosszú évek óta nem létezik fizikai ellenőrzés.
    Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök legutóbb a múlt héten, a londoni alsóházban jelentette ki, hogy mindez “határozottan nem jelenti” Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmi forgalmának akadályoztatását, nemrégiben észak-írországi üzleti vállalkozóknak pedig azt mondta, hogy “nyugodtan hajítsanak a kukába” minden vámdokumentumot, mert azokra semmi szükség nem lesz.   
    Hétfő esti belfasti előadásában Michel Barnier azonban kijelentette: London elfogadta az Észak-Írországra vonatkozó jegyzőkönyvet, ezzel pedig elfogadta azt is, hogy a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalmat megerősített ellenőrzésnek kell alávetni.
    Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta: az Egyesült Királyság döntött úgy, hogy kilép az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is, így elkerülhetetlenné vált az Észak-Írország és Nagy-Britannia között áruforgalom ellenőrzése. Az EU-nak ugyanis képesnek kell lennie a területére érkező áruk jelentette kockázat felmérésére, és ez akár fizikai ellenőrzést is jelenthet.
    Barnier kijelentette: az EU soha nem megy bele olyan megoldásba, amely kikezdené az unió egységes belső piacának integritását.
    Hozzátette: február 1-én az unióban maradó 27 tagország új fejezetet nyit az EU történetében, és folytatja a belső határok lebontását, de immár az Egyesült Királyság nélkül.
    Barnier szerint az Európai Unió soha nem fog hátat fordítani állampolgárainak, és szoros figyelemmel fogja kísérni, hogy London a Brexit után eleget tesz-e a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió EU-állampolgárral szembeni kötelezettségeinek.