ITM: a gazdasági érdekek érvényre juttatása és a fenntartható fejlődésért tett erőfeszítések egymás kiegészítői

Óriási érdem, ha egy vállalkozás felismeri, hogy a gazdasági érdekek érvényre juttatása valamint a fenntartható fejlődés és növekedés irányába tett erőfeszítések nem egymással ellentétes, egymást kizáró tevékenységek, hanem egymás kiegészítői – mondta Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára pénteken, a CSR Hungary 2019 díjátadó gáláján.

Kifejtette: köszönet illeti azokat a vállalkozásokat, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóság alapvető értékére, és munkájukat ennek megfelelően szervezik, nemcsak szakértelemmel és elszántsággal, hanem aktív, felelős részvétellel is hozzájárulnak a fenntartható jövő kialakításához és egyben a magyar gazdaság sikeréhez.
    A körforgásos gazdaságra történő áttérés közös feladat és közös felelősség, az államnak, a civil szervezeteknek, a gazdasági társaságoknak, az állampolgároknak együtt kell működniük – hangsúlyozta.
    A helyettes államtitkár elmondta: Magyarország gazdasági növekedése továbbra is kimagaslónak számít az Európai Unióban. A GDP a legfrissebb adatok alapján idén éves szinten 4,8 százalékkal bővül, jövőre pedig 4 százalék körüli növekedés várható.
    A magas beruházási rátának is köszönhetően, a növekedés 2013-2019. közötti időszakban több mint kétszerese az EU-tagállamok átlagos növekedési rátájának. Ez azt jelenti, hogy Magyarország – az adóparadicsom országokat leszámítva – a TOP 3-ban van az elmúlt hat év növekedését tekintve.
    Hozzátette: a bérek folyamatos növekedése mellett dinamikusan növekszik a versenyszféra profitja is, azaz a bérek emelkedése nem rontja a vállalatok profitabilitását.
    Kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés támogatása mellett számos olyan intézkedés is van, amely a vállalati fenntarthatóság másik két szegmensét, a környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot támogatja.
    Csak akkor tekinthető egy ország és egy társadalom igazán fejlettnek, ha mindhárom tényező egyszerre érvényesül. A fenntarthatóság kihívást jelent napjaink társadalmai számára, a feladatunk pedig az, hogy ezt a kihívást eszközzé kovácsoljuk – mondta a helyettes államtitkár.
    A rendezvényen átadták a Magyar Üzleti Felelősség Díjat. A CSR Hungary Díjat, amely önkéntes védjegyhasználati rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások felelősség menedzsment rendszerét, hozzájárulva a fenntartható és felelős üzleti kultúra terjesztéséhez, idén 12. alkalommal hirdették meg. Idén öt kategóriában – Közös ügyek – közös felelősségek, Belső CSR megoldások, Felelős együttműködés, A felelős és fenntartható vállalatért valamint a Junior kategóriában – 22 cég nyerte el a CSR Hungary Díj védjegyhasználatot.